DISC – A különbség érték

Mi az alap probléma?

Sokan naponta tapasztalják, hogy kollégáik folyamatosan konfliktusba kerülnek egymással, pedig mindannyian a cég érdekeire hivatkoznak. Mindig vannak, akik azonnal cselekednének, őrületbe kergetve a gondos tervezőket és vannak, akik csak akkor hajlandók bármit is kiadni a kezükből, ha mindent tökéletesre csiszoltak. Vannak olyanok, akik akkor érzik jól magukat, ha segíthetik a körülöttük lévők munkáját, ám nem szeretnek döntéseket hozni, és vannak akik azonnal átveszik az irányítást döntési helyzetekben, amivel sokak ellenszenvét vívják ki.

Az ideális csapatban ezek a szerepek kiegyensúlyozottan jelennek meg és a kollégák el tudják fogadni egymást, hiszen mindegyik szerepre szükség van. Gondoljunk bele,  egy színtiszta irányítókból álló csapatban ki fog dolgozni? Egy színtiszta segítőkből álló csapatban ki fog dönteni? Ha a mérnökök a „tökéletes terméken” dolgoznak évekig, mi termel bevételt? 

Mi az a DISC és hogyan segít?

A DISC egy olyan viselkedési stílus tipizáló rendszer, mely segít megértetni a munkatársakkal először saját működésüket, pl:

  • „Miért vagyok képtelen bármit befejezni?”;
  • „Miért nem tudom a dolgokat lazábban kezelni?”;
  • avagy „Miért tart diktátornak mindenki, hát nem értik, hogy valakinek vezetnie kell ezt a kócerájt?”

Másodszor, ha ez sikerült, akkor meg tudják érteni egymás működését, pl:

  • „Nem igaz mit mondott már megint az ügyfélnek, hogy fogjuk ezt leszállítani?”;
  • „Nem értem mit akadékoskodik, pedig minden rendben, lebeszéltem az ügyféllel.”

Ha értem magamat és értem a másikat, az már egyenes út akár önmagam, akár a másik megbecsüléséhez és tiszteletéhez.

A DISC alapvetően négy viselkedési stílust különböztet meg, elnevezését is  ennek a négy alaptípusnak (Dominance, Influence, Steadiness, Compliance) a kezdőbetűiből képzett angol mozaikszó adja. Magyar nyelven a Dominancia, Befolyásolás, Kitartás (vagy Stabilitás), Szabálykövetés (vagy Szabálytisztelet) kifejezéseket használjuk. Természetesen egyikünkre sem 100%-ban jellemző egyik vagy másik stílus, hanem viselkedésünk ennek a négynek a keverékével tipizálható.

A DISC felmérés és tréning további eredményei

  • A teszt nem csak a munkatársak természetes stílusát, hanem felvett stílusát is méri. Ez sokszor eltérhet egymástól, mert egy adott munkakör elvárásai más stílust követelnek, mint amit a munkatárs természetesen adni tud és ez feszültséget kelt benne, ami kihat mindennapi működésére, eredményeire.
  • A résztvevők a tréning és a kiértékelés alatt megtanulják felismerni a különböző DISC stílusokat, mely segíti őket ügyfél és partnerkapcsolataik ápolásában.

Miből áll a program?

A program egy 15 perc alatt kitölthető online DISC teszttel indul. A teszt felméri a résztvevő természetes és felvett stílusát, milyen a különböző DISC alapstílusok aránya működésében, melyik alaptípus jellemzi a legjobban, melyik a legkevésbé.

Második lépésként az erre kiképzett pszichológus kollégánk mindenkivel leül 50 percre és mindenki egyenként személyes visszajelzést kap tőle, hogy a teszt eredményeket hogyan érdemes értékelni és mit jelentenek a munkájára nézve.

Harmadik lépésként egy egynapos tréningen a munkatársak részletesen megismerik a DISC alapstílusokat, megtanulják hogyan tudják felismerni a domináns jegyeket kollégáikban és ügyfeleikben és megtanulják hogyan érdemes együttműködni a különböző típusokkal.