Munkahelyi stresszkérdőív

Még az extrém mértékű stressztüneteket is nehezen vesszük észre magunkon, munkatársainkon szinte lehetetlen. Amikor már “látszik”, az mindig egy évek óta rejtett folyamat eredménye, és már az orvostudományra tartozik. Ez a kérdőív a Nemzetközi Vöröskereszt által is használt stressz szűrő eszköz, melyet ügyfeleink közül eddig több, mint 500-an töltöttek ki. 

Töltse ki stressz kérdőívünket (kattintson ide)!

A kitöltőktől – önbevallásos alapon – azt kérjük, hogy súlyozzák a legtipikusabb, legbeszédesebb stressztüneteket, melyekkel  az elmúlt két hónapban találkoztak. A teszt tehát azt méri, hogy a kitöltők milyen mértékű stresszt élnek meg a mindennapokban. A kérdőívek alapján eddig az alábbi eredményeket kaptuk:

  •  A kitöltők csupán 6%-a él meg normál mértékű stresszt. Ők azok, akik valószínűleg az elmúlt időszakban havonta egyszer-egyszer éltek csak át valamilyen fizikai, lelki vagy mentális stressztünetet, ami arra enged következtetni, hogy az életükben jelentkező stresszhelyzeteket hatékonyan kezelik.
  •  A kitöltők 34%-a normál szintet meghaladó stresszt élt meg az utóbbi időben, azaz néhány stressztünet már hetente vagy állandósult jelleggel jelentkezett náluk. Ez arra enged következtetni, hogy van olyan stresszforrás az életükben, amivel nehezen birkóznak meg: tartósan jelen van vagy makacs módon vissza-visszatér.
  •  A kitöltők 22%-a magas szintű stresszt élt meg az elmúlt időszakban, azaz a stressz valamely fizikai, lelki vagy mentális tünete heti gyakorisággal jelentkezett náluk, és valószínűleg egy-két állandóan jelentkező panasszal már együtt is élnek. Az emberi elme csodákra képes, sok mindent meg tudunk szokni, de ennek a mértékű stressznek már komoly ára lehet: az egészségünkkel vagy családi/baráti kapcsolatainkkal fizethetünk érte.
  • Kitöltőink 38%-a a kérdőív alapján extrém magas stresszben él. Az ő életükben a stressz már feltehetőleg állandósult és ebben az állapotban a különálló stresszhelyzetek negatív hatásai összeadódnak (ez az ún. kumulatív stressz). Ilyen magas stressznyomás alatt komoly esélye van súlyos betegség vagy baleset átélésére. Lehet, hogy ez már meg is történt náluk. Mindenképpen javasoljuk számukra szakember bevonását, mert a kumulatív stressz  hatása alatt az egyén már nem látja tisztán döntési lehetőségei teljes spektrumát!

A fenti eredményen a vezetők saját környezetükben kb. három hónap alatt komoly javulást tudnának elérni, mi ebben tudjuk őket segíteni.

Az első lépés a mérés. Át tudjuk adni kérdőívünket, hogy objektíven lássa, mi a helyzet Önöknél, milyen mértékű beavatkozás szükséges.

Ha az jön ki, hogy mindenkivel minden rendben, akkor megnyugodhat, az élet megy tovább. Ha az jön ki, hogy egy vagy több kollégája komoly munkahelyi stresszel küzd, akkor szakértőink segíteni tudják a megoldásban.

A teszt és a szakértői tanács nem kerül semmibe, csak az Ön elhatározásába.

Keressen minket (kattintson ide)!

Miért csináljuk?

Mert azt tapasztaljuk, hogy sokan a stresszt tekintik természetes állapotnak, és ezt környezetünk is visszaigazolja, hiszen “mindenki” stresszel körülöttük. Azt mindenki érzi, hogy valami nincs rendben, jól ismertek az automatikus stresszoldó megoldások.

 „Önjutalmazás – vásárlással” - Hosszú távon csapda, mert nem tartós örömet okoz. Egyre több pénz kell hozzá, ami még több munkát és stresszt eredményez. 

„Csak egy kis bulika…” - Persze kell néha lazítani, de vigyázzunk, nehogy becsapjuk magunkat! Ha a „bulikák” alatt (vagy akár a mindennapokban) azt tapasztaljuk, hogy alkoholfogyasztásunk vagy dohányzásunk mértéke nő, az bizony nem stresszkezelés, hanem stressztünet.  

„Alkalmi kalandok…” - Az alkalmi intim kapcsolat sem stresszkezelés, de nem is pusztán stressztünet, hanem egy újabb stresszforrás: „Mi lesz, ha átlépek egy határt?”, „Mi lesz, ha kiderül?”, „Hogy illesztem be mindezt a magamról alkotott képbe?” stb.

Még többet sportolok!”- Félreértés ne essék: a sport a stresszből fakadó testi-lelki feszültség oldásának legkiválóbb „szere”.  A stressz mögött húzódó problémákat azonban nem oldja meg.

A legtöbb stresszkezelő módszer megreked a relaxációs technikáknál, vagy az “engedd el” tanácsnál, ami magas vagy extrém magas stressz esetén nem elég.

Pedig évtizedek óta létezik egy – sajnos kevésbé ismert – módszer, amit Magyarországon két egyetemen is oktatnak és a stressz gyökereit tárja föl. Ez az ún. szupervízió

Ha Ön is hisz abban, hogy kell és érdemes változtatni, keressen minket bátran!