A MUNKAERŐMEGTARTÁS KULCSA A TERMELÉSI KÖZÉPVEZETŐ!
Mérje fel kollégái képességeit, és döntsön megalapozottan fejlesztésükről

Vezetői összefoglaló

A dolgozók megtartásában, a termelés folyamatában, a felsővezetői utasítások végrehajtásában kulcsszerepe van a gyártási/termelési középvezetőknek.

Ha ezeket a feladatokat nem, vagy csak nehezen tudják ellátni, azzal jelentős károkat okozhatnak a vállalat egészének.

Miért nehéz a gyártási/termelési középvezetők helyzete?

  • Gyakran a direkt dolgozói körből kerülnek kinevezésre, ezért könnyebben azonosulnak beosztottaikkal, mint a vezetéssel.
  • Vezetői felkészítést, rendszeres fejlesztést sok esetben nem kapnak.
  • A tényleges vezetői feladatokat sokszor csak munkaidejük töredékrészében tudják ellátni, gyakorolni.
  • A jellemzően erősen hierarchikus szervezeti felépítés miatt a kritikai szemlélet nélküli végrehajtás a legbiztonságosabb működési forma számukra.

A gyártási/termelési középvezetők képzése olyan befektetés, melynek megtérülése nagyságrendekkel haladja meg a befektetett összeget.

Tapasztalatunk szerint megoldásunk egy nagyobb termelő vállalatnál a személyi jellegű ráfordítások 0,5%-a alatt marad egyszeri költségként. Érdemes ezt az arányt egy hangulatjavító béremeléshez, vagy a termelőeszközök karbantartásához viszonyítani.

Megoldásunk

Az iparban alapvető elvárás a mérhetőség, mi ezt tudjuk biztosítani.

Szoftveres mérés

A Vienna Test System egy 50 országban, 3000 vállalatnál már bizonyított online tesztrendszer, melynek segítségével fel tudjuk mérni kollégái vezetői képességeit.

A VTS a Schuhfried GmbH (Ausztria) által kifejlesztett számítógépes pszichológiai tesztrendszer. A Schuhfried GmbH 1947 óta foglalkozik pszichológiai tesztek fejlesztésével, tevékenységük eredményeként a VTS közel 100 tesztjét világszerte alkalmazzák. Tesztjeik Magyarországon 2008 ősze óta érhetőek el testvércégünk, az At Work Tanácsadó és Szolgáltató Kft. forgalmazásában.

Előnyei:

  • olyan dimenziók mérését teszi lehetővé, amelyek papír-ceruza tesztekkel nem vizsgálhatók (pl. frusztrációs tolerancia, tanulási képesség, szimultán figyelem).
  • magas megbízhatóság,
  • a megrendelő igényei alapján kialakított tesztcsomagok,
  • az eredmények azonnal, pontosan és könnyen áttekinthetően jelennek meg,
  • objektív tesztek (a tesztek feladat teljesítés közben, viselkedéses alapon mérnek, a teszteredmények nem befolyásolhatók)

Közös értelmezés

A mérések alapján látni fogja: Ki áll készen a vezetői feladatokra? Kit szükséges fejleszteni? Ki az, akinek inkább a szaktudására van szükségünk?

A mérések eredményeit prezentáljuk a felsővezetőknek. Világos képet kapnak arról, hogy mi a teendőjük a beosztott vezetőikkel kapcsolatban. Meg tudják hozni döntéseiket, hogy kik azok, akik további fejlesztés nélkül is alkalmasak és kik azok, akiknek fejlesztéséről gondoskodniuk kell és azt is látják milyen irányban.

Megalapozott fejlesztés

Közösen alakítjuk ki azt a fejlesztési tervet, melynek alapján elindulhat a munkatársak speciális, kifejezetten a fejlesztendő képességeikre szabott képzése.

A fejlesztés során a mérési eredményekre építve – az egyéni fejlesztendők és erősségek szerint - kerülnek kialakításra a tréningblokkokban, illetve csoport coachingban együtt dolgozó csoportok.

Az egyes közvetlen fejlesztési alkalmak közötti idő tanulási lehetőségének kiaknázása érdekében mentoráló csoportot készítünk fel a támogató feladatokra.

A fejlesztési program kialakításakor koncepciónkat a termelésben dolgozó középvezetőkkel kapcsolatos, többéves tapasztalatainkra is alapoztuk. Eszerint a szükséges tudást kézzelfogható, a szervezetből érkező gyakorlati példák feldolgozása segítségével, valamint a résztvevők számára befogadható nyelvezet és eszközök használatával érhetjük csak el.

Időiség és erőforrás

Diagnosztika

Az előkészítés, mérési napok, egyéni és csoportszintű értékelések elkészítése, valamint a minden résztvevő számára megadott személyes visszajelzés pár hónap alatt megtörténik. A mérésben résztvevők részére általában 1 nap + 1 óra az időigény. Az érintett felsővezetők jellemzően összesen 2 napot fordítottak a program ezen szakaszára.


Fejlesztés

A fejlesztésben résztvevők 1 év alatt összesen 4 x 1 napot töltenek közvetlen fejlesztéssel – e mellett természetesen házi feladat jelleggel gyakorolniuk is kell. A magasabb szintű vezetők és a mentorálásban érintettek összesen 2 napot töltenek kötelezően fejlesztéssel az 1 év alatt.


Visszamérés

A visszamérés elsősorban a fejlesztés tanulási hatását vizsgálja. A visszamérés helyzetgyakorlat alapú, és általában fél napot igényel minden résztvevőtől.

Bízunk benne, hogy rövid koncepció leírásunk után sok kérdés fogalmazódott meg Önökben, melyekre örömmel adunk részletes válaszokat!

A Program eredménye

0

Kevesebb beavatkozás

0

Biztonságos termelés

0

Alacsony fluktuáció

Üdvözlettel

Laczai Róbert

EXLINE Kompetenciafejlesztő és Tanácsadó Kft.
Mobil: (+36) 20 428 8952
E-mail: robert.laczai@exline.hu

Ujváry András

EXLINE Kompetenciafejlesztő és Tanácsadó Kft.
Mobil: (+36) 20 429 0455
E-mail: andras.ujvary@exline.hu